Läs senare

Spara tusenlappar med internets gratisprogram

Bra datorprogram behöver inte vara dyra. Medan kommersiella program går på flera tusen kronor finns det utmanare som är lika bra - men som inte kostar en krona.

16 mar 2010

Det har blivit billigt att köpa datorer. En helt ny bärbar pc går att få för under 3 000 kronor. Att köpa program till datorn är däremot dyrt och den som exempelvis väljer kontorspaketet Microsoft Office, bildprogrammet Photoshop Elements och säkerhetspaketet Norton Internet Security får betala lika mycket för programmen som för själva datorn.
    Men bra program behöver inte vara dyra. På internet finns tusentals alternativ som är helt gratis.

Det finns flera förklaringar till att riktigt bra program kan vara gratis. Ibland handlar det om marknadsföring. Den som exempelvis installerar antivirusprogrammet AVG Free erbjuds att betala några hundralappar för att byta upp sig till ett säkerhetspaket med fler funktioner. Det är inte heller ovanligt att gratisversionen bara skänks bort till privatpersoner medan företag måste betala.
    En annan förklaring till att program skänks bort är politisk. Många människor ogillar att företag som Microsoft gör miljonvinster på att sälja program. I enlighet med grundtanken ”informationen vill vara fri” utvecklar de tillsammans program som de sprider utan kostnad via internet. Det här lätt rebelliska upplägget brukar kallas för open source eller öppen källkod.

Nätets gratisprogram används inte bara av privatpersoner. Många kommuner har exempelvis bytt från betalprogrammet Microsoft Office till gratisalternativet Openoffice, och det betyder förstås även att skolorna byter system. För en stor kommun kan bytet handla om miljonbesparingar, men en positiv sidoeffekt är att exempelvis lärare och elever utan kostnad kan använda samma program hemma som de är vana vid i skolan.
    Nu finns det förstås även nackdelar med gratisprogrammen. De har ofta färre finesser än betalvarianterna och de är ibland krångligare att använda. De finns många gånger bara på engelska, och användaren får sällan någon support.
    Att ladda hem program från internet och installera dem på datorn kan dessutom vara riskabelt eftersom den som väljer fel kan drabbas av virus. Det här är dock ovanligt, och de program som vi listar nedan är
garanterat ofarliga.

Nätets 10 bästa gratisprogram

Openoffice är ett kontorspaket, alltså en samling program för ordbehandling, kalkylering och presentationer.
sv.openoffice.org

AVG är ett av de bästa kostnadsfria anti-virusprogrammen. Det skyddar mot virus och spioner.
free.avg.com

Zonealarm Free Firewall är en brandvägg som stoppar hackaren. Antivirusprogram och brandvägg är grunden i de kommersiella säkerhetspaketen.
www.zonelabs.com

Paintnet låter användaren redigera digital­bilder för att på så sätt förbättra kvaliteten.
www.getpaint.net

Picasa klarar också av enklare bildbehandling, men huvudsyftet är att organisera digital­bilderna på hårddisken.
picasa.google.se

Skype är programmet som kan ersätta telefonen. Att ringa en annan Skype-användare är gratis medan den som ringer en vanlig telefon betalar cirka 20 öre i minuten till hela världen.
www.skype.com

Audacity förvandlar datorn till en ljudstudio. Programmet gör det enkelt att spela in och redigera ljud liksom att klippa i befintliga mp3-filer.
www.audacity.sourceforge.net

Itunes är ett program för poddradio och -tv. Du kan alltså prenumerera på dina favorit­program från exempelvis SR och SVT, och sedan lyssna eller titta när du vill.
www.apple.se/itunes

VLC Player gör det möjligt att titta på video i datorn. Programmet klarar av i princip alla olika videoformat.
www.videolan.org/vlc

Scribus är ett layoutprogram som gör det möjligt att skapa snygga skoltidningar, inbjudningskort och andra trycksaker.
www.scribus.net

På programbiblioteket Download.com finns fler säkra gratisprogram för alla behov.

www.download.com

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com