Läs senare

Stanna eller gå?

JobbsupportenVissa byter jobb både ofta och gärna. Andra stannar längre än de mår bra av. Det kan vara svårt att veta om det verkligen är dags att gå vidare. Men det finns sätt att närma sig rätt beslut.

26 okt 2017
Stanna eller gå?
Foto: Illustration Lars Rehnberg

Överväger du att byta jobb? Du är inte ensam. De flesta av oss leker med tanken ibland, vare sig vi trivs på våra arbetsplatser eller inte.

Frågan är vad de här tankarna betyder – för just dig. Är de ett tecken på att du faktiskt bör se dig om efter ett nytt ställe att arbeta på eller handlar de om något annat?

Anna Iwarsson är författare och föreläsare. Bland annat har hon skrivit boken Omval. Hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig). Hennes tes är att vi alltid blir stärkta och mår bättre av att göra medvetna val och fatta välgrundade beslut. Oavsett om vi väljer att stanna eller gå.

Ta reda på vilka förutsättningar som finns för att du ska kunna utföra ditt uppdrag på den nya skolan

– En god start är att försöka göra en analys av sig själv. Hur länge har jag funderat på att säga upp mig? Kom tankarna nu eller har de poppat upp lite då och då? Legat och gnagt i flera år? säger hon.

Om de funnits där under lång tid är det läge att på allvar utvärdera sin situation.

Frågor till hjälp vid byta-jobb-dilemma

  • Hur länge har du funderat på att byta jobb?
  • Vad lockade med yrket från början?
  • Vad längtar du efter? Är det ”bort från” eller ”till”?
  • Hur ser livet som helhet ut? Har du en bra balans mellan jobb och fritid?
  • Om du väljer att stanna på ditt nuvarande jobb – finns det något där du vill/kan förändra med möjliga medel?

Källor: Anna Iwarsson och boken Omval. Hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig).

– Ibland handlar det om att man saknar feedback i sitt arbete, från både ledning och kollegor. Då kan man be om ett samtal med sin chef eller, om det inte känns lönt, helt enkelt ta ett medarbetarsamtal med sig själv, säger Anna Iwarsson och fortsätter:

– Ställ de frågor du skulle önska att chefen ställde – fast till dig själv.

En sak som är viktig att komma underfund med är om du längtar till eller bort från något. Längtan till något kan handla om att man är färdig med sin gamla arbetsplats, vill ha nya utmaningar och nya kollegor. Det kan också vara sådana saker som att man önskar sig en enklare resväg till jobbet.

– Eller så vill jag bara bort, bort, bort. Utan att veta vad jag vill göra härnäst. Men om jag agerar för snabbt på den känslan är risken stor att jag inte hamnar rätt heller i nästa steg, eftersom jag inte vet vart jag ska, säger Anna Iwarsson och konstaterar att det finns tillfällen då den risken är värd att ta:

– Är min nuvarande arbetsplats direkt ohälsosam för mig ska jag säga upp mig, men komma ihåg att jag troligen inte kommer landa helt rätt nästa gång heller. Kan hända finns drömjobbet i stället i ett tredje steg.

Vad är då drömjobbet? Och varför valde jag det här yrket från början? Att både gå tillbaka i tiden och att blicka framåt är värdefullt för att få syn på nuläget.

Men livet är inte bara jobb. En självutvärdering ska ta in alla delar.

– Jag kan ha små barn eller ett rörigt privatliv, då kanske det inte gör så mycket om jobbet inte utmanar mig just nu. Allt måste sättas i relation till helheten och ibland är det privatlivet som gör att man är stressad, säger Anna Iwarsson.

Hur mycket stöd bör man då söka i sin omgivning? Jo, om det finns nära och kära som påverkas mycket av ditt beslut måste de givetvis konsulteras. Men framför allt ska du hitta någon som kan lyssna och låter dig prata till punkt.

– En sparringpartner är bra att ha. Men prata inte med arbetskamrater som själva funderar på att byta jobb. Inte heller behöver du råd från andra som varit i liknande situationer. Det viktiga är att få syn på dina egna tankar, säger hon.

I vissa branscher talas det mycket om begreppet inlåsning. Det betyder att man känner sig oförmögen att byta jobb trots att man vantrivs. Något som ofta beror på att det inte finns andra jobb att söka inom den bransch man är verksam i.

För pedagoger är det annorlunda. I dagsläget finns det gott om jobb. Men det kan finnas andra skäl som gör att man upplever det som omöjligt att byta. Det kan vara lojalitet mot kollegor. Elever. Föräldrar. Att alternativa arbetsplatser inte heller känns rätt eller ligger väl långt bort rent geografiskt.

Synen på att byta jobb ofta kan även skilja sig åt mellan den yngre och äldre generationen. Bland yngre hör man sällan att någon är ”hoppjerka” för att de söker sig vidare med jämna mellanrum. Att byta jobb är självklart och orsakerna kan vara många – allt från att vilja höja lönen till vantrivsel eller nyfikenhet.

Line Isaksson är lärare i fritidshem och ledamot i Lärarförbundets förbundsstyrelse. Hon konstaterar att den som just nu letar nytt lärarjobb har många möjligheter.

– Dra nytta av marknadsläget, men inte bara för att få högre lön. Ta reda på vilka förutsättningar som finns för att du ska kunna utföra ditt uppdrag på den nya skolan. Ställ frågor om arbetsmiljö och om skolledarens syn på fritidspedagogik, säger hon.

Ta dig även tid att gå igenom ett nytt anställningsavtal innan du skriver på.

– Vad står det? Står det att du ska arbeta som lärare i fritidshem eller något annat? Anställningsavtalet är det enda juridiska dokument du har gentemot din arbetsgivare och därför oerhört viktigt, säger Line Isaksson och fortsätter:

– Ta gärna kontakt med ditt lokala lärarförbund för att få svar på om avtalet är okej.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com