Läs senare

Styrkan i en egen vetenskap

av Helena Ingvarsdotter
22 mar 2018
22 mar 2018
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör

Pedagogik, metodik och didaktik. Vilket av orden använder du mest? Begreppet didaktik verkar vara mer obekant än de andra två, kanske för att det är ett relativt ungt forskningsområde. Om du inte känner dig fullt hemma med innebörden får du hjälp på traven i det här numret av Uttryck.

Didaktik är lärarnas egen vetenskap, säger professor Per-Olof Wickman som vi intervjuat. Han vill att lärarna ska skapa ett eget yrkesspråk. Precis som läkare, ekonomer och naturvetare har sin egen professionsvetenskap med specifika fackuttryck. Det handlar bland annat om status, menar han.

Apropå status har vi nu kommit ytterligare ett steg närmare att ett estiskt ämne åter blir obligatoriskt på gymnasiet. Efter mycket snack och lite verkstad – tyckte i alla fall jag att det kändes som – har det nu kommit ett regeringsförslag.

Jag håller med gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström som säger att det »är viktigt för att elever ska få möta konstnärliga och estetiska uttryck och komplettera skolans breda kunskaps- och bildningsuppdrag«.  Jag håller också med Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand om att det riskerar att bli ett alltför litet steg med en kurs på bara 50 poäng.

I alla fall: Om förslaget går igenom sker ändringen 1 januari 2019. Men i praktiken blir det verklighet först för de som börjar gymnasiet höstterminen nästa år.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com