Superhjälten har bara två händer

KrönikaInte ens den lärare som gör allt rätt hinner med alla elever.
Man tvingas alltid släppa taget om någon, skriver Nina Cronee.

28 mar 2019
Nina Cronee är förstelärare i svenska och språkutvecklande arbete samt klasslärare år 4, Tingvallaskolan i Sigtuna.

I filmerna är en superhjälte någon som hjälper en hel massa människor. Den stora massan.

Men när lärare benämns som hjältar i krönikor jag läst, ofta skrivna av kändisar, är det i ett sammanhang då läraren sett just DEN eleven och gjort skillnad. En lärare som såg, som inte släppte taget, som tog samtalen i grupprummet. Som inte accepterade att eleven bara var attityd och som vågade sätta gränser och ställa krav. En hjältefröken.

Och allt det gör jag. Jag kan, med utslängd Jante, sträcka på mig och utan darr på rösten säga att jag gör allt rätt. Allt rätt mot eleven som inte ser meningen med att stanna kvar i klassrummet eller mot den som med allt försvar hen kan uppbringa hittar ett sätt att ta fokus från sin egen osäkerhet, när en uppgift uppfattas för utmanande.

Jag försöker alltid förstå motiven bakom och funderar ständigt på hur jag kan förändra min undervisning och mitt förhållningssätt. Så varje gång jag läser en krönika där läraren hyllas, den som såg och inte gav upp, tar jag åt mig.

Men jag vet att det finns en annan sida av myntet. Min superhjältekappa känns inte alltid lika självklar att bära. För det går inte en dag utan att jag önskar att jag hade ännu en superkraft: jag vill kunna klona mig.

Ibland undrar jag om det i själva verket är det som förväntas av oss lärare och skolledare, då vi har att verka i en budget som benämner neddragningar som ”effektiviseringar” och där löneökningar ska betalas med ökad arbetsbelastning. Två till priset för en. En hjältefröken med kloning som superkraft.

För behovet att finnas där, hålla om eller ta det där samtalet finns inte bara under rasttid eller efter den gemensamma skoldagen. Det som sliter mig itu är att eleven som behöver mig, den jag känner igen i hyllningarna om läraren som såg, inte är den enda. Jag har tjugotalet fler elever som också förtjänar att jag ser och inte släpper.

Visst, jag är en hjältefröken. Men jag är bara en. Och mitt ständiga dilemma är att när jag håller om en elev så tvingas jag släppa taget om någon annan.

Läser just nu:

1. Nordiska myter: från Yggdrasil till Ragnarök, av Neil Gaiman.
  2. The 5 AM Club. Own Your Morning. Elevate Your Life, av Robin Sharma.
  3. Rektor: Sveriges viktigaste chef, av Malla Taipale.