Läs senare

Syna könsrollerna

Hur skildras män och kvinnor i musikvideor? Det får elever i femman och sexan i Arvika diskutera på musiklektionerna när de tittar på artister som Shakira, Robbie Williams och The Donnas.

09 sep 2016
Syna könsrollerna
Foto: Johan Eklund

Anna Sjölund har, som hon uttrycker det, alltid varit upprörd över hur män och kvinnor framställs i media, men också i resten av samhället, och hur påverkade vi blir av de bilderna. Hon är väl medveten om att musikindustrin inte är bättre den och har funderat mycket över hur det ser ut i musikvideor.

Hon började leta på nätet efter uppsatser eller liknande och hittade en C-uppsats i Medie- och kommunikationsvetenskap: Hur manligt och kvinnligt representeras i musikvideos av Mirjam Hallström och Hanna Höglin, som analyserat olika videor. Anna Sjölund bestämde sig för att bygga sin lektion kring deras arbete.

– Precis som de gjorde, delade jag upp analysen och diskussionen i kategorier. Hur är det filmat? Vad har personerna för kläder, rekvisita och scenografi? Hur rör de sig? Det var lätt att konstatera att kvinnor oftast filmades uppifrån och män nerifrån, för att de ska framställas olika, säger Anna Sjölund.

Femte- och sjätteklassarna som fick titta och diskutera var lite försiktiga till en början, skulle de verkligen prata om sånt med musikläraren? Men den inledande tveksamheten försvann snabbt och sen haglade frågorna och kommentarerna.

»Varför har tjejen så lite kläder på sig?« »Varför rör mannen sig så där?« »Varför är alla män i videorna så stora och starka?« De pratade om objektifiering, om vad som anses vara manligt. Anna Sjölund säger nöjt att hon inte behövde stå för pratet själv utan det blev en jättebra dialog.

Först visade hon två popvideor i klassrummet, en med Shakira och en med Robbie Williams. Sen blev det r’n’b i form av Lil’ Kim och 50 Cent för att sedan avsluta med rock med The Donnas och Guns N’ Roses. Anna Sjölund menar att det i rockvideorna är tydligare fokus på vad tjejerna faktiskt gör, man får se att de spelar. När det handlar om pop och r’n’b är tjejerna mer där som snygga saker. Samtidigt är det så att rockens värld fortfarande är en väldigt manlig arena och ja, hur påverkar det hur tjejer som spelar rock är och hur man ser på dem?

– Om inte alla kan spela ackord, då kommer man att klara sig genom livet ändå. Men det här måste alla prata om, kanske kan man få eleverna att reflektera lite mer. Sen var jag också väldigt tydlig, jag ville inte bli moraliserande: jag tycker själv om den här musiken och jag tittar på musikvideor och kan tycka att en de är bra, men man måste också titta på budskapet.

Analys av kvinnligt och manligt i musikvideor

Vad: Musikläraren Anna Sjölund ville prata med sina elever om musikvideor och hur män och kvinnor framställs där. Hon inspirerades av en folder hon såg i lärarrummet. Den handlade om hur man som lärare kan arbeta med sex och samlevnad i alla ämnen.

För vilka: Årskurs 5 och 6, men det kommande läsåret kommer Anna Sjölund att hålla lektionen i årskurs 5.

Material: Sex musikvideor: Lil’ Kim: How many licks, 50 Cent: P.I.M.P., The Donnas: Take it off, Guns N’ Roses: Welcome to the jungle, Shakira: La tortura och Robbie Williams: Eternity. C-uppsatsen Hur manligt och kvinnligt representeras i musikvideos av Mirjam Hallström och Hanna Höglin.

Kunskapsinnehåll: Analys och diskussion av hur män och kvinnor framställs i musikvideor.

Anna Sjölund

År i yrket: Tog examen i januari 2012 på Luleå tekniska universitet. Är nu musiklärare och tvärflöjtspedagog i Arvika kommun.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com