Läs senare

Tänk om alla hade en Fysik-Patrik

LedareUndervisning var god dröj! Operativ­systemet uppdateras. Spelbaserat lärande har fallgropar, skriver redaktionschef Susanne Pettersson.

21 maj 2019
Susanne Pettersson, redaktionschef.

Varför sugs duschdraperier inåt? Varför hamnar tappade smörgåsar oftast med  smöret nedåt? Sådana ”vardagsmysterier” funderar Fysik-Patrik på. Han kallas så, fysikläraren Patrik Norqvist, när han gästspelar med spektakulära fysikexperiment i olika tv-program. Fysik är coolt, säger Fysik-Patrik och bara genom att läsa om honom i det här numret blir jag entusiastiskt nyfiken. Vilken folkbildarglädje!

Lika upplyftande är det att läsa om spelbaserat lärande, som är tidningens tema. Det kan öka motivationen och inspirera till kunskap. Men se upp! Det finns fallgropar. Professor Jonas Linderoth tycker att debatten ofta blir ”ett halleluja där spel ska vara lösningen på skolans alla problem”. Det är viktigt att ha en pedagogik med ett syfte och att undervisningen i grunden är motiverande. ”Annars blir spelet bara ett plåster på såren.”

Ett annat problem är att tekniken ofta strular. Skulden läggs ibland på lärarna. De får höra att de inte är tillräckligt intresserade. I själva verket är det operativsystem och plattformar som inte är anpassade till skolans värld. Mitt under en lektion som bygger på onlinespel kräver operativsystemet uppdatering och undervisningen får läggas ner. Tänk om det då finns en Fysik-Patrik som kan rycka in!

Det är inte lätt att tala om sexuella övergrepp. Några tips ges i vår guide om hur du kan ta dig an ämnet. Missa inte råden. Fler tips finns i Uppkopplat där vi skriver om tio smarta datorprogram som du kan ha glädje av i och utanför klassrummet.

Nu är det klart att Michael Jonsson blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Lärarförbundets tidningar, bland andra tidningen Grundskolan. Markus Thunberg blir digital chef. Själv är jag redaktionschef och den ni ska mejla om det är något ni vill att vi ska skriva om. Kanske ni har en Fysik-Patrik i er närhet som med intressanta tips och trix lyfter ett ämne till nya höjder och som kan inspirera andra. Det skriver vi gärna om.

Trevlig läsning!

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com