Läs senare

Tar konsten till gatan

LektionstipsetFemmorna på Bäckseda skola hade totalt 100 minuter på sig att skissa, planera och rita sina meterstora teckningar på skolgårdens asfalt. Projektet väckte ovanligt stort engagemang och blev en övning i både demokrati och uppfinningsrikedom.

Foto: Mats Samuelsson

Det började med en bild på nätet och slutade med en spontan vernissage i solskenet. Femmorna på Bäckseda skola i Vetlanda har gjort ett street art-projekt med gatukritor där de själva, bokstavligen, var en del av de stora figurativa motiven som fick sprida ut sig på skolgården.

– Idén uppkom efter att min kollega Lenitha Hultqvist visade mig ett härligt fotografi från internet där ett barn låg på asfalten och »höll« i ett knippe ballonger som var ritade på asfalten. Jag nappade direkt och började fundera på hur vi skulle kunna genomföra ett projekt av det här slaget, säger Jennie Josefsson, lärare i bild, svenska och SO.

Lenitha Hultqvist undervisar i matte, engelska och NO och de samarbetar ofta på olika sätt, berättar Jennie Josefsson.

– Vi fokuserar mycket på att alla ska få uttrycka sin åsikt. Och det ville vi väva in i den här lite annorlunda gruppuppgiften. Ambitionen var att låta eleverna diskutera sig fram till vilken bild de skulle rita på skolgården och på vilket sätt alla kunde involveras i arbetet, säger hon och tillägger att uppdraget även var tidsbegränsat. Totalt hade eleverna två lektioner på sig.

Projekt på asfalt

Vad: Street art på skolgården där eleverna själva är fysiskt delaktiga i motiven. 

För vilka: Årskurs fem. 

Utförande med eleverna: Två lektioner, totalt 100 minuter. 

Material: Post-it-lappar, A3-papper för att förbereda och dokumentera den gemensamma skissen. Gatukritor och kolkritor. Ipad för fotograferingen och eventuellt en stege för att kunna fotografera motivet uppifrån.

Den slutgiltiga uppgiften var att föreviga gatumotivet och sin idé genom ett fotografi där alla i gruppen skulle synas och spela sin roll i bildens berättelse.

När ramarna för projektet var satta drog de i gång. Under första lektionen fick eleverna i uppdrag att leta street art-bilder på nätet för att hitta inspiration. Därefter fick var och en tio minuter på sig att göra skissförslag på post-it-lappar som presenterades i de olika grupperna. Sedan stod de inför en av arbetsuppgiftens stora utmaningar: att komma överens om vilka idéer de skulle bygga vidare på.

– Det här var det klurigaste. En elev ville sitta i en båt medan en annan ville rida på en häst, och så vidare. Ibland röstade de eller valde att kombinera flera idéer. Under det här momentet pratade vi även mycket om storlek och utrymme för bilden och hur mycket de skulle kunna hinna med på den utsatta tiden.

Under nästa lektion hade eleverna fullt upp. Nu hade de en timme på sig att rita och fotografera sina motiv. Och Lenitha Hultqvist och Jennie Josefsson sprang fram och tillbaka över skolgården när eleverna behövde hjälp med något.

De flesta av fotografierna är tagna snett uppifrån. Någon ligger placerad i gapet på en haj, två andra håller varandra i handen samtidigt som de ser ut att hoppa över två kuber. En tredje ligger och sover på en måne.

– Det här blev väldigt lyckat. När de andra eleverna på skolan slutade för dagen kom de ut till en skolgård full med olika konstverk. Våra elever blev jättestolta av att höra andras kommentarer om hur coola deras bilder var. Det blev som en spontan vernissage, säger Jennie Josefsson.

Jennie Josefsson

Ålder: 43 år. 

Yrke: Förstelärare.

Utbildning: Grundskollärarutbildning, svenska och samhällskunskap, årskurs ett till sju.

Arbetsplats: Bäckseda skola i Vetlanda.

År i yrket: 20 år.

Inspireras av: Lgr 11, Facebookgrupper, bloggar, Pinterest, naturen och min kollega Lenitha Hultqvist.

Blogg: Driver bloggen Sidekicks på rIKTigt tillsammans med Lenitha: sidekicksikt.wordpress.com.

På fritiden: Gillar att fotografera allt mellan himmel och jord, vara i naturen, läsa och umgås med familj och vänner.

Lästips: Skolverkets skrift Bedömningsstöd i bild samt Tummen upp! Kartläggning i de praktisk-estetiska ämnena.

ur Lärarförbundets Magasin