Tierps skolor tar vara på kulturarvet

AktuelltHallå där, Amanda Bergh! Ni har en kulturarvstrappa i Tierp. Vad är det?

av Ellen Larsson
12 Dec 2018
Amanda Bergh är klasslärare i årskurs 5 på Bruksskolan i Tierp.
Foto: privat

– Tanken är att alla elever i Tierps kommun ska besöka ett kulturarv om året under hela grundskoletiden – totalt nio stycken. I år genomförs Kulturarvstrappan för första gången för alla elever, när det är Europaåret för kulturarv. Kommunen finansierar allt och fixar också mycket av det praktiska tillsammans med de ideella föreningar som tar emot klasserna.

Vad besöker eleverna?

– Min femma besöker Söderfors järnbruk, som anlades på 1600-talet för att smida ankare till krigsflottan. Eleverna går en bruksvandring i ankarsmedjan och bakar knäckebröd i en vedeldad ugn, för att få en bredare bild över livet på bruket där både män och kvinnor levde och arbetade. Andra årskurser besöker exempelvis Örbyhus slott eller museet för Monarks tv- och radiotillverkning vid Tobo bruk.

Vilken roll har du?

– Min rektor låter mig ägna fyra arbetsdagar åt att ta emot kommunens femmor vid Söderfors där jag är guide på fritiden. Jag tänker återkoppla till besöket när vi diskuterar stormakts- och frihetstiden i klassrummet senare. Eleverna får också göra en digital frågesport i skolan som bygger på besöket.