Läs senare

Trainee del av regeringens jobbsatsning

Traineejobben på fritidshem finns med i regeringens vårbudget. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ser ingen motsättning mellan trainees och behovet av mer högskoleutbildad personal på fritidshemmen.

14 apr 2015

Arbetslösa ungdomar mellan 20 och 24 år ska beredas traineejobb inom bland annat fritidshem. De ska arbeta halvtid och studera en yrkesutbildning den andra halvan. För dem som arbetar på fritidshem handlar det om yrkesutbildning till barnskötare.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har tidigare velat lugna kritiska röster från bland annat Lärarförbundet genom att understryka att det inte blir fritidspedagogerna som ska handleda ungdomarna, utan barnskötarna. Men missnöjet har fortsatt bubbla, bland annat på facebookgrupper för fritidspedagoger.

Lärarförbundet ifrågasätter också regeringens förslag. Fler obehöriga i fritidshemmen är inte lösningen på personalbristen, enligt Mikael Forsberg, fritidspedagog och ledamot av Lärarförbundets styrelse.

– Vi är rädda för att arbetsgivarna ska se detta som en quick-fix, ett snabbspår till mer personal på fritids. I stället behöver de se över hur de ska locka till sig behörig personal, till exempel genom att förbättra arbetsmiljön, säger han.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ser ingen motsättning mellan att sträva efter fler fritidspedagoger och att slussa in trainees till jobb som barnskötare.

– Man behöver båda delarna. Vi behöver definitivt fler fritidspedagoger, men i många kommuner, exempelvis Stockholm, finns också en stor brist på utbildade barnskötare, vilket leder till att man tar in outbildad personal i stället och det är inte en bra långsiktig lösning, sade hon på en presskonferens på tisdagen.

Traineejobben är en del av regeringens satsningar på att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det är också ett sätt att förbereda en generationsväxling inom exempelvis vård och omsorg. Före valet lovade socialdemokraterna 32.000 traineejobb, varav 7.000 inom fritidshem. På presskonferensen ville Ylva Johansson inte bekräfta dessa siffror. Regeringen tror på cirka 7.000 traineejobb totalt år 2016 och cirka 11.000 år 2017. Siffran för 2015 är osäker, beroende på när satsningen kan komma igång.

– Vi ska klara ungdomsarbetslösheten och traineejobben kommer att vara en viktig del av detta, sade Ylva Johansson.

För traineejobben inom välfärdssektorn, såsom fritidshem, utgår ett handledarstöd till arbetsgivaren på 2.200 kronor per månad. Lönekostnaden subventioneras till 85 procent.

ur Lärarförbundets Magasin