Läs senare

Trettio appar som gör jobbet lättare

Din smartphone kan bli ännu smartare. Det finns appar för allt från ordbehandling till bullermätning – och de flesta är gratis. Här är 30 superappar som hjälper dig med jobbet.

03 mar 2014
Trettio appar som gör jobbet lättare
Foto: Olivia Jeczmyk
Kontor

Kontorspaket i fickan.
Du kan skriva, räkna och skapa presentationer helt utan dator. Quickoffice är mobilvärldens motsvarighet till Microsoft Office, och den kan både öppna och skapa Word-, Excel- och Powerpoint-filer.

Quickoffice (Android och Iphone/Ipad) Engelska. (Gratis)

Smartare anteckningar.
En anteckningsapp är en bra hjälp för minnet. Använder du Evernote eller Google Keep sparas anteckningarna i ”molnet” och du kommer åt dem på valfri telefon, surfplatta eller dator.

Evernote(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Google Keep (Android) Svenska. (Gratis)

Läs digitala dokument.
Oavsett om det handlar om instruktioner från Skolverket eller protokoll från kommunen levereras de i pdf-formatet. Vill du läsa dem i din smartphone krävs Adobe Reader – eller någon liknande app.

Adobe Reader (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Dela dokument med andra.
Ett enkelt sätt att dela dokument är att använda Dropbox. Filer som laddas upp via datorn kommer du på ett smidigt sätt åt via Dropbox-appen i mobilen – och vice versa.

Dropbox (Android och Iphone/Ipad) Engelska.

 

Planering

Att-göra-lista.
Att göra-listor hjälper oss att jobba mer effektivt. Remember the milk är en av de mest populära i datorvärlden – och den finns även som mobilapp.

Remember the milk (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

En bättre kalender.
Många är missnöjda med telefonens inbyggda kalender och ett alternativ är Jorte. Här kan du bland annat få en kompakt sammanfattning av de närmaste dagarnas aktiviteter.

Jorte (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

 

Kommunikation

Ring gratis.
Utlandssamtal kan bli extremt dyra, och det är ofta bättre att använda appar som Skype och Viber. Här ringer du gratis till andra användare via internet. Det går också att ringa till vanliga telefoner för en billig peng.

Skype(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Viber(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Sms utan kostnad.
Med appen Whatsapp kan du skicka gratis textmeddelanden till andra användare. Det går även enkelt att föra över bilder, filer, röstmeddelanden och kartpositioner. Appen är gratis, men efter ett års fri användning tillkommer en årsavgift på 1 dollar (7 kronor).

Whatsapp(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Visa och spärra numret.
I Eniro-appen går det inte bara att söka efter telefonnummer och adresser. Du kan även se vem det är som ringer. Appen Truecaller gör samma sak, men ger dig även en möjlighet att spärra nummer du inte vill ska kunna ringa.

Eniro (Android och Iphone/Ipad) Engelska. (Gratis)

Truecaller(Android och Iphone/Ipad) Engelska. (Gratis)

Följ dina kontakter.
Sociala nätverk som Facebook, Twitter och Linkedin finns givetvis också i mobilen. Installerar du deras appar går användningen snabbare och enklare än om du använder deras mobilsajter.

Facebook(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Twitter (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Linkedin(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

 

Språk

Slå upp orden.
Glöm fickordböckerna! Det finns appar som gör samma sak. SAOL är en digital motsvarighet till Svenska Akademiens ordlista medan Tyda och Norstedts är svensk-engelska lexikon.

SAOL(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Tyda (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Norstedts ordbok  (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (49–349 kr)

Översättning på direkten.
Google Översätt (Translate) kan automatiskt översätta sajter och texter mellan ett 70-tal språk. Kvaliteten på översättningen blir ganska låg, men som regel blir texten fullt begriplig.

Google Översätt (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

 

Resor

Tidtabell i hela landet.
Skolresa, konferens eller fackmöte? Med appen Resrobot hittar du tidtabeller för tåg och buss i hela Sverige. Skriv bara in vilka platser du vill resa mellan så gör Resrobot resten.

Resrobot(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Hitta rätt överallt.
Telefonernas inbyggda gps-mottagare kan visa var du befinner dig, och appar som Google Kartor (Maps) visar positionen på en karta. Kör du bil kan du även ha nytta av Waze. Den använder information från andra användare för att varna för vägarbeten, olyckor och trafikstockningar.

Google Kartor (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Waze (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Räkna om valutan.
Shoppar du på nätet eller ska du resa utom­lands? Med en valutakonverterare är det lätt att få ett pris omvandlat till svenska kronor från valfri valuta.

Lätt valutakonverterare(Android) Svenska. (Gratis)

Forex Valutaomvandlare (Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Koll på jänkarnas mått.
Amerikaner och britter använder svårbegripliga måttenheter som inch, pound och mile, men med en konverterare kan du omvandla dem till mer begripliga enheter.

Convertpad(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Rätt klädd för friluftsdagen.
Regnrock eller solhatt? En väderapp ger dig aktuella prognoser för hela världen. Norska YR.no har en av de bästa, och passar även oss svenskar.

YR.no(Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

 

Övrigt

Glöm alla lösenord.
Om du har svårt att komma ihåg dina lösenord kan Lastpass hjälpa dig. Det är en webbtjänst och app som ersätter alla olika lösenord med ett universallösenord.

Lastpass (Android och Iphone/Ipad) Engelska. (12 dollar/år)

Skanna med mobilen.
Mobilens kamera kan bli en skanner. Fotografera bara ett papper så får du en pdf-fil som du snabbt kan rotera och justera. Du kan spara den på telefonen eller skicka iväg den via mejl.

Genius Scan (Android och Iphone/Ipad) Engelska. (Gratis)

Snabbare tangentbord.
Att skriva text på telefonens lilla skärm är svårt, men med Swiftkey går det enklare. Det här smarta tangentbordet lär sig vad du skriver och föreslår ord. Du kan även skriva genom att ”rita mönster” i stället för att peka på enskilda tangenter.

Swiftkey (Android) Svenska. (Gratis)

Kom åt datorn överallt.
Teamviewer låter dig komma åt allt innehåll på en dator via mobilen. För att göra det möjligt måste du förstås både skaffa en app till mobilen och installera ett program på datorn.

Teamviewer (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Mät bullret i matsalen.
Är dina elever högljudda? Med Arbetsmiljöverkets app Buller kan du mäta om ljudet är så högt att det kan vara hälsovådligt.

Arbetsmiljöverket Buller (Android och Iphone/Ipad) Svenska. (Gratis)

Enkelt hämta appar
Att installera en app är enkelt
, oavsett vilken telefon eller surfplatta du använder. Du behöver bara besöka den inbyggda ”app-butiken” Google Play (Android) eller App Store (Iphone/Ipad). Här söker du efter appens namn och klickar på Installera. Om appen kostar pengar måste du först ange ditt betalkortsnummer. Många av apparna finns även för Windows- och Blackberry-mobiler.

ur Lärarförbundets Magasin