Läs senare

Tungt men lätt

Att skapa i betong har blivit alltmer populärt och behöver inte vara särskilt svårt. Det går att gjuta både på plana ytor och i formar och man kan i princip gjuta vad som helst. Gamla mjölkförpackningar går bra att gjuta i, eller lite hårdare plast. Betong som man blandar själv går att köpa i hobbybutiker eller i bygghandlar.

av Maria Ramnehill
23 maj 2016
23 maj 2016
Tungt men lätt

Detta behövs

Hink, skyffel, eventuellt en betongvisp – finns sådan som kan användas på en vanlig borrmaskin, murslevar, skyddsutrustning (handskar och munskydd och förkläden om man vill hålla kläderna rena), betongbruk, plastfolie och eventuellt armeringsjärn. Vatten, flytolja, gjutformar och olja. Dekoration om man vill, från hobbybutik.

 

Gör så här

Blanda med vatten. Nio kilo betong kräver cirka 13–14 deciliter vatten. Rör i fem minuter, låt betongen jäsa fem minuter, blanda sedan lite igen.

För formgjutning är det viktigt att betongen flyter ut så att det inte bildas luftfickor vid formens kanter. Ta först ett tunt lager betong och klappa ner den i formen för att undvika luftbubblor. För att vara på säkra sidan kan du, när formen är fylld, skaka den så att bubblorna kommer upp till ytan och spricker. När det är klart ska du släta till ytan. Betongen ska sedan torka under lång tid, ungefär ett dygn. Om den torkas för snabbt kan den spricka. Den måste hållas fuktig upp till ett dygn, vilket kan göras genom att täcka ytan med plastfolie/ plastpåse eller att duscha ytan med jämna mellanrum.

 

Tips

Var utomhus! Det blir kladdigt. Häll inte ner betongvatten och rester i avloppet inomhus, då blir det stopp! Ha en hink att skölja allt i, som sedan töms utomhus. Olja alla ytor som ska komma i kontakt med betongen, matolja går bra. Andas inte in betongdammet! Betong torkar ut huden, använd handskar.

Mer om betong:

dinbyggare.se

styleroom.se

former.nu (här finns filmer om hur man blandar och häller ner betongen i formar.

 

Boktips: Betong som hobby av Malena Skote

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com