Läs senare

Turfa med egna banor

REPORTAGESolen värmer på Fredriksskans idrotts-plats i Kalmar. Det är idrott och hälsalektion för elever i årskurs ett på Lars Kaggskolans byggprogram. Turf står på schemat.

25 aug 2017
Full fart. När servrarna mullrat igång i Stockholm ger sig Hans Engströms elever ut i Kalmar på jakt efter Turfzoner. Foto: Mats Samuelsson

Exakt tjugo över åtta, när servrarna mullrar igång i Stockholm, då startar spelet, inleder läraren Hans Engström.
Turf går ut på att samla poäng genom att erövra zoner och behålla dem så länge som möjligt. Det är ett realtidsspel för smarta telefoner som använder telefonens gps för att mäta var deltagaren befinner sig.
Eleverna har redan inför lektionen laddat ned Turfappen till sina telefoner. Hans Engström har några minuter på sig att peppa innan spelet börjar.
– Tänk taktiskt, ju längre tid ni behåller en zon, desto fler poäng får ni. Det är också en interntävling, om vem som tar flest zoner, flest olika zoner, eller har sprungit längst sträcka, säger han.
Starten går. Eleverna ger sig iväg. Några springer. Några går. Alla verkar ha olika tillvägagångssätt och mål.
Hans Engström kollar mobilen. Han kan följa varje spelare; hur de rör sig och vilka platser de erövrar.
– Men spelet har så många fler mervärden än att bara jaga poäng, tycker jag. Detta är en modern form av orientering. Det är på detta sätt vi orienterar oss i dag, inte så mycket med papperskarta längre.
Turf har moment som påminner om orientering, till exempel kartkunskap.
– Men man behöver inte alls se det ur ett orienteringsperspektiv. Man kan prata syreupptagningsförmåga och intervallträning. Eleverna får känna på hur det är att springa intervaller jämfört med att bara ta en joggingtur i lugnt tempo och aldrig stanna. Kartkunskap och intervallträning är två inslag som går att koppla till kursplanen.
Hans Engström berättar att Turfföreningar på flera ställen i landet nu är anslutna till distriktsorienteringsförbund och Riksidrotts­förbundet.
– Det innebär att Turf faktiskt kan betraktas som en riktig idrott och inte bara ett spel. Kalmar Turfförening är ansluten till Smålands Orienteringsförbund. Jag vet att även Skånes Orienteringsförbund anslutit deras Turfförening.

Taktik. En del elever springer till en zon långt bort, andra satsar på att inta många nära. Foto: Mats Samuelsson

Spelet kan också vara ett alternativ till att ”bara” ta en promenad för elever som inte kan vara med på den vanliga lektionen. De kan få i uppdrag att turfa.
– Jag kan följa dem och se om de varit och tagit zonerna. Så det är ett sätt att ha lite koll
på var eleverna befinner sig, om man har det
behovet.
Men Turf kan även vara ett sätt för eleverna att upptäcka att de orkar springa längre än vad de tror.
– Jag hade en elev, som jag visste normalt sett inte var den som tog ut sig mest på idrottslektionerna, men när han turfade sprang han över sju kilometer. Han trodde inte det var sant.

Så kommer du igång:

 • Skaffa ett administratörskonto och få en manual för att komma igång att bygga egna banor, genom att mejla till: skolevent@turfgame.com
 • Tipsa eleverna om att ha fulladdade batterier inför lektionen.
  Be eleverna att i förväg ladda ned Turfapplikationen och välja ett användarnamn som de delger läraren.
 • Säg till eleverna att stänga av wifi. Om telefonen känner av
  en svag wifi-signal så kommer den att söka sig mot wifi, men signalen är för svag
  för att komma åt internet. Då kommer eleverna inte att lyckas överta några zoner.

Turfgames hemsida: turfgame.com.

Hans Engström drar igång Turf­appen och noterar att en elev har tagit sig ända till en holme i sundet, till utkanten av tävlingsområdet.
– Med lite tur får han behålla zonen ganska länge om ingen annan springer dit. Han får bonuspoäng ju längre tid han får behålla den. Så är det i det vanliga spelet också.
Hans Engström har arbetat som lärare i 20 år på samma skola.
– När jag började arbeta hade jag precis skaffat min första mobiltelefon. Smartphone fanns inte då.
Han är en inbiten turfare sedan några år. Nästan lika länge har han kört Turf med elever. Han såg direkt potentialen i att använda spelet i skolan, men insåg att det behövde bli enklare för lärare att bygga banor. Han framförde önskemålet till spelutvecklarna som anpassade spelet för användning i skolan.

– Det tar en timme att bygga en bana första gången. Med ett enda knapptryck kan jag kopiera alla zoner. Det är bara att komplettera eller plocka bort zoner från ursprungsbanan. Till slut kommer jag att ha en databas med olika banor.
I dag är Hans Engström administratör hos Turf crew i Sverige och hjälper lärare i idrott och hälsa som vill komma igång. Vad han känner till är några hundra lärare redan igång.
– Men det kan vara betydligt fler. Har jag skickat ut ett konto till en skola kan alla idrottslärare använda samma konto. Då kan de hjälpas åt att bygga banor och använda varandras banor.

Tänk på det här när du bygger bana:

 • Antalet deltagare är antalet telefoner.
 • Lägg ut tre zoner per deltagare.
 • Zonerna ska vara ungefär 20 gånger 20 meter.
 • Vid löpning eller gång, lägg zoner med 100 meters avstånd från varandra. Används cykel kan det vara längre avstånd.
 • Tänk på att ha ett område som är säkert.
 • Undvik att eleverna ska behöva korsa större vägar.
 • Ha plastpåsar eller plastfickor till mobiltelefonerna vid regn för att skydda telefonerna.

Det finns flera fördelar med att bygga egna banor: man är säker på att det finns zoner och slipper konkurrera med ordinarie turfare som kan ha blockat zoner.
– Spelet kostar ingenting. Det är inte reklamfinansierat. Det är bara att ladda ned appen och börja motionera.
Om elever saknar mobiltelefon, eller har slut på surf eller batteri, är det inga problem.
– Vi måste komma ihåg att det finns elever, fortfarande i dag, som inte har tillgång till en smartphone. Då kör de ihop med en kompis.
Svårare är det inte. Så länge jag inte lägger några värderingar i det är det inget problem.
I det ordinarie spelet finns olika specialuppdrag som ger olika virtuella medaljer.
– I våra egna zoner, som är tillverkade för skolan, är det samma poäng på alla. Då är det alltid tio poäng på en zon och 60 bonuspoäng i timmen, alltså en poäng per minut som tickar in om du får behålla den.
Hans Engström tror att det tilltalar unga att Turf är uppbyggt som ett dataspel. Han ser likheter med Pokémon Go.
– Däremot tycker jag att Turf har många fördelar som inte Pokémon har. En sak jag kan störa mig lite på med Pokémon är att du faktiskt kan köpa dig fördelar i spelet med riktiga pengar. Det kan du inte i Turf. Det är bara hårt jobb som gäller. I Pokémon blir det så mycket stopp hela tiden. Som träningsform blir det betydligt
sämre.

”Detta är en modern form av orientering” Hans Engström, lärare i idrott och hälsa på Lars Kaggskolan. Foto: Mats Samuelsson

Spelet pågår i 60 minuter. Lektionen är snart slut och eleverna återvänder till idrottsplatsen. Några har hållit sig nära startplatsen. Andra har sprungit en längre sträcka.
– Man kan tävla på olika sätt. Det är klart att den som kommer in efter det här eventet och har fått flest poäng kommer att se sig själv överst i topplistan, men jag kan också lyfta fram vem som har tagit flest olika zoner eller vem som har sprungit längst sträcka, för det kan vara olika personer.
Hans Engström samlar eleverna och frågar vad de hade för taktik och pratar om resultaten. Eftersom tiden är knapp ska han prata mer om det nästa lektion och han ska dela statistiken med eleverna i Google Classroom.
Hans Engström upplever att eleverna gillar Turf. Han hoppas att fler lärare i idrott och hälsa vill använda det i skolan.
– Vi får in ett modernt tänkande i undervisningen utifrån kunskapskraven. Kan vi tillgodose kunskapskraven och samtidigt göra undervisningen attraktiv så ser jag ingen anledning till att inte använda det. Ska vi få eleverna att vilja lära sig någonting, oavsett vad det är, så måste det vara någonting som också tilltalar dem. Det är mycket svårare att lära någon någonting som de tycker är tråkigt, säger Hans Engström.

Vad tyckte du om dagens lektion?

Moa Pantzar:
– Jag har gjort det innan på min gamla skola. Jag tycker det är kul, för att man ser alla andra på telefonen och man kan tävla om vem som kommer först till zonerna. Det kändes som att jag tog många zoner men jag fick inte behålla dem så länge. Jag hatar att springa egentligen men det var lite tävling och så ville jag få många zoner, så det var kul.

Alfons Stensson:
– Det var första gången. Jag tycker det var kul. Det är inte som vanlig orientering utan det är modernare. Det var rätt lätt att komma igång efter att man fått instruktionen av Hasse. Jag kom trea och jag ägde tolv zoner.

Christoffer Hahr:
– Det var första gången för mig. Jag tycker det var riktigt kul faktiskt. Det var mest för att man kunde se sin position och var alla andra var. Det gjorde det lite mer tävlingsinriktat. Om två stycken tävlar mot en så blir det roligare i stället för att bara se en karta.

Viktor Johansson:
– Jag har provat någon dag innan, när vi blev tillsagda att ladda ned appen. Det är väl rätt roligt när det är ganska många zoner i närheten så man inte behöver springa långt för att hämta dem. Ett smart sätt att träna på, tycker jag. Jag vet inte hur långt jag sprungit men antagligen en bra bit, i alla fall.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com