Ingår i temat
Kulturpolitik
Läs senare

Tyck & tryck

Kulturpolitik»Future is female« och »Don´t destroy mother nature« är politiska budskap som eleverna förser egentillverkade mössor, t-shirts och tygkassar med.

02 maj 2017
Återvinning. En elev skapar en egen logga för återvinning av kläder.
Foto: Nicke Johansson

Johanna Ringh känner på olika garnnystan. Hon ska brodera ett elefanthuvud på en tygkasse som hon sytt av jeans­tyg och gamla jeansfickor. Kassen ska ha ett politiskt budskap – att stoppa dödandet av djur för att ta djurdelar som används till prydnadsföremål.

– Det är viktigt att ditt politiska budskap syns! Tänk på vilken färg och tjocklek på garnet som du väljer, tipsar slöjdläraren Anna-Lena Eilola.

– Jag funderar på att ta mörkare grön inuti elefantöronen, men ljusgrön längst ut på öronen. Vad tror du om det? frågar hon sin lärare.

– Det kan fungera. Men det viktigaste är att du tänker på helheten och inte fastnar i detaljer. Var på kassen ska du placera det politiska budskapet så att det syns bäst? Hur stort behöver elefanthuvudet vara för att synas på avstånd? Ska du ha en text som förtydligar budskapet? undrar Anna-Lena Eilola.

Johanna Ringh betraktar sin skiss över tygpåsen med elefanthuvudet. Hon ser fundersam ut och ber kompisen Johanna Drake om råd.

– Jag behöver nog en text också. En kort hook, så man fattar vad jag vill säga. Jag vill få fram att det är onödigt att man dödar ett djur för att ta horn, betar eller huvud. Vad ska jag skriva?

– Jag tycker att du ska skriva NO med stora bokstäver och med en stor punkt på slutet. Det blir snyggt. Mer behövs inte, föreslår Johanna Drake.

– Bra idé! Nu står står det mellan »NO« och »Don´t use me«, säger Johanna Ringh och testar hur de båda textalternativen ser ut på skissen.

Samarbete. Erika Tjärner och Anna-Lena Eilola ser många fördelar med att planera undervisningen tillsammans. Dessutom blir arbetet roligare.
Foto: Nicke Johansson

Alla elever i årskurs 8 på Internationella engelska skolan Johanneberg i Göteborg, har fått samma uppgift i textilslöjden. Under sju lektionstillfällen ska de sy en mössa, t-shirt eller tygkasse som de ska placera ett politiskt budskap på. Budskapen ska vara förankrade i frågor kring mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Det är ett sätt att avgränsa uppgiften.

– Vi vill koppla slöjden till samhället utanför slöjdsalen och låta eleverna ta ställning i aktuella politiska frågor. Eleverna ska uttrycka åsikter genom att skapa i textil, berättar slöjdläraren Anna-Lena Eilola.

– Varför ska de politiska diskussionerna ske på SO-lektionerna? I slöjden kan eleverna upptäcka andra sätt att uttrycka sina åsikter på, säger slöjdlärarkollegan Erika Tjärner.

De två slöjdlärarna undervisar tre åttondeklasser var. De har ett tätt samarbete. Anna-Lena Eilola och Erika Tjärner planerar lektionerna tillsammans, utbyter idéer med varandra och bedömer eleverna gemensamt. Ibland undervisar de även ihop för att få inspiration och lära känna varandras elever bättre.

Meningsfullt. Uppgiften får eleverna att ta ställning och bli motiverade att sprida sitt budskap, även utanför slöjdsalen.
Foto: Nicke Johansson

– Tidigare sydde våra elever t-shirts, mössor eller tygkassar som ett sömnadsprov. Men vi kände båda att vi ville lägga till något i uppgiften. Jag hade sett musikvideon Stopp, min kropp! som gjorts av en klass i Umeå och tänkte att vi skulle kunna låta våra elever lära sig att sprida budskap i textilslöjden. Det var så idén startade, säger Erika Tjärner.

De testade uppgiften för första gången under förra läsåret. De har behållit samma upplägg även den här gången, med några mindre justeringar.

– Vi märkte att det var viktigt att eleverna lade mycket tid på att planera sitt arbete för att hinna färdigt. Vet någon med sig att han eller hon till exempel har svårt för att brodera, måste den eleven planera in mycket tid för det momentet eller välja ett annat sätt att föra fram sitt budskap. Textiltryck eller applikationer är några alternativ, säger Anna-Lena Eilola.

När eleverna har valt ut vilket föremål som de ska sy, ska de göra tre skisser med förslag på olika politiska budskap. De får inte använda svordomar eller plagiera redan kända budskap. Varje skiss ska ha en motivering till varför eleven valt just det budskapet. Eleven väljer sedan ut en av de tre skisserna för att arbeta vidare med.

– För många elever är det självklart vad de ska välja för politiskt budskap. De har frågor som de brinner för. Andra elever behöver tid att tänka efter och kanske diskutera med varandra först, säger Erika Tjärner.

Bland årets åttondeklasser är det vanligt att budskapen handlar om feminism, Donald Trumps politik, miljöhot eller hbtq-frågor. På den internationella skolan går elever från många olika länder. Det avspeglar sig också i elevernas val.

– Budskapen kan handla om nationalism och mänskliga rättigheter. Vi har haft flera diskussioner i slöjdsalen om kurdernas rättigheter och om Kurdistan kan räknas som ett eget land. Elevernas åsikter går isär, men skillnader i uppfattningar tydliggörs och eleverna får motivera sina ståndpunkter för varandra. Det skapas möten, i stället för att det finns outtalade konflikter mellan eleverna, säger Erika Tjärner.

I uppgiften ska eleverna arbeta självständigt och kunna lösa problem som uppstår, till exempel klara av att göra ändringar på färdiga mönster eller rita om sina skisser. Eleverna har fått en arbetsbeskrivning på hur alstren kan sys upp och det finns uppsydda exempel av mössa, t-shirt och tygkasse i textilsalen.

– I uppgiften bedömer vi bland annat elevernas driv, idéer, sömnad, förmåga till problemlösning och hur de motiverar sina val, säger Erika Tjärner.

Eleverna ska även göra en beräkning av hur mycket tid de har lagt ner på sin produkt och vad de skulle kunna få i tim­ersättning om de sålde varan.

– Vi vill göra dem mer medvetna om klädbranschen, hur dåliga arbetsvillkoren kan vara och vilken liten förtjänst som många textilarbetare har, säger ­Erika Tjärner.

Som avslutning ska eleverna visa upp sina mössor, väskor och tröjor i en modeshow inför kompisar och anhöriga på skolans årliga vårbasar. De båda slöjdlärarna hoppas på reaktioner från publiken.

– Det roligaste hade varit om eleverna fick chansen att argumentera för sina politiska budskap, menar Anna-Lena Eilola.

Hasan Zengi har satt fast en spännbåge på mössan som han sytt. Med röd tråd broderar han texten: »FXCK TRUMP«.

– Jag gjorde om svärordet. Budskapet går fram ändå, tror jag, Jag gillar inte att Donald Trump diskriminerar människor på grund av vilket land de är ifrån. Någon som han förtjänar inte att vara president. Det vill jag visa.

I ett hörn av textilsalen sitter några tjejer som inte tvekade i sina val. Deras t-shirts och tygkassar bär feministiska budskap.

– Jag har valt texten »FUTURE IS FEMALE«, säger Assil Alkhatib och klipper ut rosa bokstäver i sidentyg till sin svarta tygkasse.

För henne känns det viktigt att nå ut med sina åsikter. Hon vill att fler människor ska engagera sig för jämställdhet mellan könen.

– Efter att vi börjat med uppgiften i slöjden har jag diskuterat med några av killarna i klassen. Jag lyssnar på vad de har att säga. Men jag försöker också få dem att förstå att tjejer inte är bättre än killar, men lika bra. Och att vi har samma rättigheter.

Assil Alkhatib kommer att använda tygkassen ofta. Det är hon säker på.

– Det är ett sätt att försöka göra världen mer jämställd.

1. Vilket budskap har du valt och varför? 2. Vad tycker du om uppgiften?

Nina Dögg

1. Jag syr en tygpåse med en applikation som föreställer en strut med ett jordklot av glass som smälter. Jag vill signalera att vi måste ta tillvara jorden och inte låta klimatet bli för varmt.

2. Det är bra att slöjd­lärarna låter oss tänka på saker utanför vår egen lilla värld. Det är roligare att jobba med politik i slöjden än i andra ämnen, för man kan uttrycka sig på fler sätt än med bara ord.

Allan Rojas

1. Jag syr fast pilar och miniatyrkläder av tyg på en påse. Det ska bli en symbol för återvinning av kläder. Vi måste återvinna mer för miljöns skull och tänka på att inte köpa för billiga kläder som går sönder och slängs.

2. Meningsfull. När jag går ut med påsen kan jag sprida budskapet till kompisar och folk som jag möter.

Johanna Drake

1. Jag har gjort om kvinnosymbolen till en djävul och broderat den på en t-shirt. Budskapet är att vi kvinnor kan stå upp för oss själva och att vi är starka. Broderiet har jag placerat till vänster på tröjan, utanpå hjärtat, för att visa att kvinnor också är kärleksfulla.

2. Bra. Man kan själv planera sitt arbete och bestämma svårighetsgraden. Jag gör en figursydd tröja med muddar på ärmar och krage. Det är ganska svårt, men samtidigt roligt att få välja både design och budskap själv.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com