Läs senare

Unna dig en grön semester

VerktygetByt skolbrus och vardagsstress mot grönt semesterlugn i svensk natur. Häng med på klimatsmart resande som är bra för både kropp, själ och miljö.

av Sara Djurberg
02 maj 2018
02 maj 2018
Unna dig en grön semester
Foto: Istock

Bland hundratals stjärnor kröner månen natthimlen som en stor, blänkande silverkula. Guiden Jan Nordström har just höjt handen som ett tecken till absolut tystnad. Plötsligt strömmar ett långt, utdraget ylande genom de täta Bergslagsskogarna. Mötet med vargfamiljen känns som något på film, starkt och overkligt.

– Wow! Man bubblar liksom av lycka, viskar Marie Knock som valt svensk vildmark på semestern.

Egentligen är det självklart. Natur är bra för oss. Få saker kurerar bullrig skolmiljö och vardagsstress så effektivt. Forskning visar att tid som tillbringas i skog och mark gör att pulsen går ner och halten av stresshormonet kortisol minskar.

Reser du dessutom med tåg i stället för flyg eller bil till svensk natur, blir din semester klimatsmart.

Gröna sommarfavoriter i Sverige:

  • Stora Karlsö, Gotland. Fantastisk plats med sillgrisslor, tordmular, hav och branta klippor.,  storakarlso.se
  • Tumlarsafari, Kullaberg, Skåne. Spana efter Sveriges minsta val! Bra guider och båtutflykt med storslagna vyer, kullabergsguiderna.se
  • Wild Swedens vargsafari, Bergslagen. Stämningsfullt och proffsigt med kunniga guider. wildsweden.se
  • Abisko fjällstation, Lappland. Vildmark, midnattssol, bra vandring, linbana, ombonat boende, abisko.nu
  • Naturen som skafferi, Småland. Ört- eller läkeväxtkurser, www.botanikan.se.
  • Haväng & Ravlunda, Österlen, Skåne. Skimrande bokskogar, vita sandstränder och sjungande sommargylling., stfhavang.com

Källa: Mikael Persson, fågelskådande rese­journalist och Per Jiborn, Svenska Eko­turismföreningen.

– Att semestra inom Sverige innebär att uppleva och upptäcka. Gör som allt fler gör, ta nattåget till Norrbotten, Lappland eller Skåne. Då vaknar du utvilad och kan direkt påbörja din semester. Vi ser nu att människors resemönster och färdmedelsval blir allt viktigare, tågbolagen hänger med i utvecklingen och satsar mer på nattågen, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Tillsammans med allemansrätten rymmer vårt land nästan obegränsade möjligheter till gröna upplevelser. 240 mil kust har sällskap av fyra distinkta årstider. Tusentals insjöar, myrar och stora skogar finns också. Ibland med vår tids största bristvara, total tystnad.

Pärlorna är dessutom väl spridda över landet. Gotska Sandöns kritvita sandstränder, öländska orkidéängar och Stockholms skärgård tillhör russinen i kakan tillsammans med salta Bohusklippor och fjällvandring till midnattssol och nyfångad röding. I år invigs dessutom en ny nationalpark vid småländska Åsnens skimrande ädellövskogar och kajakvänliga insjöskärgård.

Stanna gärna flera dagar på ditt resmål i stället för att flacka runt mellan många olika platser.

– Natur och nationalparker vinner på att upplevas under både morgnar och kvällar, menar Per Jiborn på Ekoturismföreningen.

Just Ekoturismföreningen står för kvalitetsmärkningen Nature’s Best Sweden som bland annat tar hänsyn till miljö och resmålets kulturvärden och människor.

– Vi erbjuder ett roligt sätt att uppleva svensk natur. Duktiga guider gör att du kommer nära inpå både djur och natur. Många arrangemang bjuder dessutom på skönt boende, lokala smaker och kontakt med traktens människor, förklarar Per Jiborn.

Utbudet av svensk ekoturism är i ökande. För 10–15 år sedan fanns till exempel varken tjäderspel eller rovdjursspaning på programmet. Nu erbjuder flera aktörer aktiviteterna. Mycket är tidiga morgnar och lite strapatser. Men det finns också gott om resmål som är lämpliga för barnfamiljer.

– Timmerflotte på Klarälven är ett spännande familjeäventyr. Fjällvandringen längs Jämtlandstriangeln Storulvån, Sylarna, Blåhammaren ett annat, säger Per Jiborn.

Om resorna sker på rätt sätt, kan de faktiskt också hjälpa till att skydda hotade miljöer. Genom ditt besök får naturen ett tydligt värde som försvårar exploatering. Inkomster från besökare kan också bidra rent konkret till arbetet med att bevara hotade arter. Ett exempel är Helags fjällstation som donerat pengar från sina fjällräven­safaris till inköp av vinterfoder åt fjällrävar. Insatsen har varit betydelsefull för en av vårt lands mest hotade däggdjursarter.

Gröna rese-Sverige omfattar också andra smaker och nyanser. På flera platser ordnas matvandringar och kurser med siktet inställt på kost som är nyttig för både oss och miljön. Många lätt föraktade vardagsväxter kan bli till mycket gott, till exempel svinmålla till lasagne och kirskål i sallader.

Tipsen lärs bland annat ut av småländska örtterapeuten och naturguiden Ann-Louise Fransson som också arrangerar örtkurser som går på djupet om hur man använder våra vilda läkeväxter.

– Att själv ha kunskapen att gå ut och plocka och laga sin mat lockar. På den senaste kursen vi hade om matlagning på vilda växter, fann vi inte mindre än 20 användbara arter på en och samma plats. Det blir som att ett nytt skafferi öppnar sig, säger Ann-Louise Fransson.

Res klimatsmart

Var och hur vi reser påverkar både klimat och biologisk mångfald, och därmed indirekt oss själva.

  • Res kort och semestra gärna på hemmaplan.
  • Ta tåg i stället för flyg och dina koldioxidavtryck minskar rejält.
  • Hushåll med flygresor tills du kan stanna länge på ditt resmål. Varje tur- och returresa med flyg till Thailand släpper till exempel ut nästan lika mycket koldioxid i luften som när du reser med din bil under ett helt år.
  • Tänk lokalt! Gynna traktens pensionat och guider och ät lokalproducerad mat. Då stannar dina pengar kvar i området som du besöker.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com