Läs senare

Uppfann nytt litteraturpris

AktuelltBryta ihop eller ta saken i egna händer? Alexandra Pascalidou tog initiativet till Den nya akademien och ett alternativt Nobelpris i litteratur. Nyligen utsågs Maryse Condé till vinnare.

26 okt 2018
Alexandra Pascalidou är aktuell med boken Mammorna och är initiativ­tagare till Den nya akademien som delar ut det alternativa Nobel­priset i litteratur den 9 december.
Foto: Thron Ullberg

Hur kom det sig att du drog i gång Den nya akademien?

– Jag vaknade fredagen den 4 maj till ett Sverige som inte var sig likt eftersom Nobelpriset i litteratur inte skulle delas ut i år. En katastrof! I stället för att kli knäckt började jag att ringa runt till människor som jag mött genom åren som älskar litteratur. Målet var en akademi som inte missbrukar makt eller blundar för sexuella trakasserier och som dessutom har högt internationellt förtroende. I dag är vi en kärngrupp på 150 personer där ingen bossar över någon annan och som arbetar hårt och ideellt.

– Först bjöd vi in svenska bibliotekarier att välja ut sina favoritförfattare. Det resulterade i att 47 kandidater togs till en internationell omröstning där 33 000 läsare deltog. Därefter valde en expertjury ut fyra kandidater. Ett briljant upplägg. Men själv har jag inget med valet att göra. Jag styr upp galan den 9 december och insamlingen av prispengar. Hittills har vi fått in ett par hundratusen kronor.

Alexandra Pascalidou.

Ålder: 48 år.

Yrke: Författare, journalist och föreläsare.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Den har blivit internationellt uppmärksammad och hyllad i bland annat The New York Times, The Guardian och Wall Street Journal. Många tycker att det är innovativt att vi låter gräsrötterna bestämma. Det känns coolt. Men i Sverige har en och annan snobbig kulturskribent rynkat på näsan och sett ned på priset.

Vad händer efter prisutdelningen i december?

– Ursprungsplanen var att lägga ned priset efter det. Men vi får se. Jag tar en sak i taget nu.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com