Utsatta lärare kan förlora sin självtillit

Att bli uthängd på sociala medier av föräldrar är det vanligaste problemet bland de lärare som får hjälp av terapeuten Sara Hållander.
– Många lärare mår jättedåligt när det händer.

01 sep 2019
Foto: privat

Lärare som har blivit utsatta för hot eller våld har rätt till samtalsstöd, vilket ofta sker genom Företagshälsovården, som de flesta större arbetsgivare inom skola och förskola har avtal med.

Beteendevetaren Sara Hållander, organisationskonsult inom Företagshälsovården i Halmstad, har arbetat med samtalsstöd åt lärare. Ett av de vanligaste problemen, enligt Sara, är att en lärare hängs ut på sociala medier av föräldrar och beskrivs i kränkande ordalag.

– I ett av de fall jag har arbetat med spred sig en mammas beskyllningar till medierna. Läraren mådde jättedåligt och började tvivla på sig själv trots att hon hade fullt stöd från rektor och kollegor.

Samtalen hos Sara Hållander berör ofta förlusten av självtillit.

– Oftast handlar det om att förhindra att man drunknar i sina känslor. Jag brukar börja med att försöka sortera det hela genom att skilja känslor från konkreta och faktiska händelser, säger hon och förklarar att det är skillnad på läraren Anna och privatpersonen Anna. Och att det är i rollen som lärare som händelsen ifråga har blåsts upp.

Sara Hållander har även talat med lärare som säger att de har blivit behandlade som ”brottslingar” när de har försökt lugna ett utåtagerande barn.

– Många gånger tycker jag att man behöver bli bättre på att se helhetsbilden när olika situationer uppstår. Elever måste känna sig trygga i skolan och bli tagna på allvar, men det gäller även lärarna.