Läs senare

Uttrycksfull vävning

LEKTIONSTIPSETAtt uttrycka sin åsikt är viktigt, så varför inte göra det även med vävning? Slöjdläraren Jenny Andersen tipsar om ett experimentellt projekt.

15 dec 2016
Foto: Nadja hallström

Varsågoda – sätt i gång och väv! Kanske inte världens konstigaste uppmaning, men när man inte vet hur man väver är det klurigt. Det insåg slöjdläraren Jenny Andersens elever på Sveaskolan i Malmö när de fick uppmaningen efter att hon visat dem vävda textilier från världens alla hörn. Framför sig hade de en liten plywoodskiva per grupp med tre elever. Skivan var 50 × 50 centimeter stor med en känsla utskriven på baksidan – kärlek, tomhet, ilska eller längtan. En känsla eleverna skulle uttrycka i vävningen. Jenny Andersen valde att skippa instruktionerna för att få dem att pröva och ompröva.

Jenny Andersen

Ålder: 36 år
Yrke: Slöjdlärare
Utbildning: Påbörjat slöjdutbildning på Göteborgs universitet och Umeå universitet, läser just nu VAL-utbildning för att slutföra utbildningen. Tidigare utbildad i mönsterkonstruktion och sömnad, design, textiltryck, vävning och experimentell konst.
Arbetsplats: Sveaskolan i Malmö.
År i yrket: 4 år
Inspireras av: »Av folk som vågar bryta traditioner, till exempel gerillaslöjdare. Folk som vågar ta traditionellt hantverk och sätta det i en ny kontext.«
På fritiden: Har en kolonistuga där hon beskär träd, planterar och gräver. Sjunger mycket. Umgås med sina två barn.

– De hade ju sett bilderna jag visat från traditionella vävstolar och vävramar och det räckte. Någon googlade sig också fram, någon började spika i en tunn masonitskiva men det höll ju inte för att spänna en varp, så då fick de tänka om.
Hon dukade upp ett bord av återanvänt material, från fluffiga mjuka saker till hårda, kalla. De pratade om hur man via material och färg kan förmedla en känsla. Till slut växte »små läckra konstverk« fram med symboler som brustna hjärtan, regnbågar och eldslågor. Eleverna fick försöka tolka vad klasskamraterna uttryckt.
Konstanalys kring vävar hade de testat på tidigare, när gruppen besökte utställningen om Hannah Ryggen, som gjorde många politiska vävar under tidigt 1900-tal, på Moderna museet i Malmö.
– Där fick de en massa frågor att svara på, som hur de känner när de tittar på det och varför de tror att vissa symboler är med.
Jenny Andersen kände att Hannah Ryggens symbolrika, konkreta konstverk som uttrycker många åsikter, passade ett gäng niondeklassare. I museets inslag »meningsväven« kunde besökare väva in lappar med åsikter på en väv bestående av två träplankor med trådar emellan. Jenny Andersen tog med idén till textilsalen.
Efter de första fem, sex lektionerna, när eleverna hade testat på att väva, var nästa steg att uttrycka egna åsikter i enskilda arbeten. Idéprocessen fick ta tid, uppemot två, tre lektioner. Jenny Andersen tryckte på vikten av att fundera över vad de själva brinner för, att det inte bara handlar om att göra utan att motivera görandet.
– Sen var jag tydlig med att jag ville att de skulle släppa föreställningen om vad en väv är.

Hon var ute efter det annorlunda, experimentella. Så blev det också. En elev släpade in en trasig cykel och vävde in plastpåsar i ramen på den för att symbolisera kärleken till cykling. En annan sågade ut ett feministiskt tecken och vävde med trosresår inuti i det. En tredje vävde en svensk flagga och klistrade på tidningsartiklar om mord och elände, för att visa upp en annan bild av vårt land. Det blev en hel del oväntade kreationer och heta diskussioner.
– Alla gick verkligen in för det, arbetade intensivt.

Experimentell väv

Vad? Slöjdprojekt.
För vilka? Årskurs 9.
Tid? 13 lektioner.
Material? Mycket återbruk: cykelslangar, plastpåsar, garnrester, tygbitar, plywood, ståltråd, med mera.
Kunskapsinnehåll: Metall, trä och textil, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former. Undersökande av olika materials form, funktion och konstruktionsmöjligheter, med mera.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com