Läs senare

De firar 40 år av dans

VAD HÄNDERKatja Palmgren är en av tre danslärare inom Dans i skolan i Skellefteå kommun, en verksamhet som har pågått i obruten följd sedan 1978.

02 feb 2018

– Det är unikt i Sverige att en kommun kunnat erbjuda professionell dans till samtliga elever under så många år. Självfallet kommer vi att fira 40-årsjublieet under läsåret.

Vad är hemligheten bakom Skellefteå kommuns sätt att arbeta?

– I början var det mycket tack vare eldsjälarna Eva Dahlgrens och hennes dotter Cecilia Björklund Dahlgrens fantastiska engagemang som verksamheten kunde byggas upp. Nu är arbetssättet så etablerat genom att vi nått en fas där vi får mycket stöd från skolledare och klasslärare som ser de goda resultat som dansen ger för elevernas självkänsla.

Hur jobbar ni?

– Vi undervisar samma klass i 40 minuter per vecka under hela läsåret. Det kan skilja lite mellan olika skolor, men någon gång under lågstadietiden lägger vi in Dans i skolan.

När under skolgången är det idealiskt med dans?

– Får jag välja så är min erfarenhet årskurs två. Barnen har skolats in, är bra på att lyssna och har mycket fantasifullhet och kreativitet.

Hur märks jubileumsåret i Skellefteå?

– På många olika sätt med utställningar, jubileumsföreställning i mars och ett värdskap för Dans i skolan-biennal med nordisk forskningskonferens i maj.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com