Här är den nya dansprofessorn

AktuelltCecilia Björklund Dahlgren är nyutnämnd professor i danspedagogik på konstnärlig grund vid Luleå tekniska universitet.

av Sebastian G Danielsson
22 mar 2018
Foto: Lars Andersson

Du är sedan tidigare verksamhetschef för institutet Dans i skolan. Hur känns det att bli professor?

– Det känns verkligen fantastiskt! Det är ett stort erkännande för danspedagogiken och för hela utvecklingsarbetet Dans i skolan. Det har tagit väldigt lång tid för danspedagogiken att få ett erkännande i den akademiska världen.

Vilken betydelse har utnämningen?

– Det har blivit ett genombrott för dansen. Många kommuner har dans på schemat, vi har skapat en ny lärarkategori, danslärare, som det är stor efterfrågan på och nu kommer vi i gång med mer forskning inom området dans i skolan. Det är också ett lyft för danskonst för och med barn.

Vad är din vision för dansens framtid?

– Jag hoppas att tiden på något vis har hunnit ikapp oss. Min vision är att alla barn och ungdomar i förskola och skola ska få möta dans, ett så rikt och fantastiskt språk, som en konstform på samma vis som andra konstarter. Min röda tråd handlar om att dansen ska nå ut till fler, inte bara till dem som har en förälder som hittar till dansskolor och kan betala höga avgifter. Jag hoppas också att fler vill utbilda sig till danslärare.