Läs senare

Hon samlar på ordspråk med slöjdkoppling

av Maria Nöjd
02 maj 2018
02 maj 2018
Foto: privat

Katarina Westerdahl, slöjdlärare på Lerbäckskolan som efterlyste ordspråk med koppling till slöjd på Facebook och fick närmare 150 förslag …

– Ja, vilken tokrespons min fråga fick. Det gör mig jätteglad och jag hoppas att fler ser hur de kan ta inspiration och använda sig av dessa under sina slöjdtimmar.

Hur väcktes den här idén?

– Jag använder gärna målande beskrivningar i undervisningen. Tanken att samla uttryck har funnits länge och nu var tiden inne att sammanställa och jobba vidare med min plan.

Vad ska du göra med alla ordspråk?

– Jag ska använda dem under lektionerna. Att språkträna är ännu en styrka som slöjden har visat sig besitta och jag vill gärna dra mitt strå till stacken. I dag använde vi »rätsidan på ett problem« i min årskurs fyra. Får jag ihop till ett ordspråk per vecka så kan jag dra dem i alla grupperna från årskurs tre till nio. Eventuellt kommer jag också att ordna en QR-kodjakt med ordspråk från slöjden. Och kanske ett avslutningslektionsjippo.

Har du själv några favoriter?

– Förutom »rätsidan på ett problem«, gillar jag »ha en skruv lös«, »så tyst att man kan höra en knappnål falla«, »sitta som på nålar«, »svära som en borstbindare« och »nu är det klippt«.

ur Lärarförbundets Magasin