Vågar vara snäll

AkutelltHallå där, Annika Ivarsson, förskollärare på fritidshemmet Kastanjen i Tråvad.

av Sara Djurberg
17 Dec 2018
Annika Ivarsson.
Foto: Anneli Karlsson

Ni har fått Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-stipendium. Varför fick ni det?

– Vi har haft ett ”våga vara snäll”-tema där vi utifrån böckerna om Pelle Svanslös och SVT:s julkalender diskuterat hur vi är mot varandra, att man ska lyssna, vara omtänksam och visa respekt. Vi har gjort EQ-övningar, där barnen fått lära sig att säga förlåt och öva på samarbete. Och så har vi haft kompisgympa. Då håller två barn åt gången i gympan i gymnastiksalen och bestämmer vad alla ska göra.

Hur kom det sig att ni sökte stipendiet?

– Vi hade en orolig barngrupp. Jag kände att vi behövde göra någonting och hade läst om ett annat fritidshem i Vara som fått stipendiet. Nu har vi jobbat med temat i två år.

Vad ska ni göra med pengarna, 22 750 kronor?

– De flesta barnen vill åka till Vara badhus, så det blir det nog. Alla har fått skriva på lappar vad de önskar sig, så jag tror det att blir lego och ett ljusbord också.