Läs senare

Välkomna till ett helt nytt uttryck i september

04 jun 2012

Det sista numret av Bild i Skolan, Fotnoten och Slöjdformum har nu kommit. I september får du istället en helt ny spännande tidning i din brevlåda: Uttryck – Lärande Estetik Kommunikation. Estetiska ämnen har mycket gemensamt – nämligen att man uttrycker något, man skapar, man använder sig själv på ett, som vi tycker, annat sätt än i andra ämnen i skolan. Därför fick den nya tidningen heta just Uttryck. Våra läsare har visat att lärare i de estetiska ämnena vill – och har nytta av att läsa om varandra. De gemensamma beröringspunkterna är många. Därmed hoppas vi att Uttryck ska medverka till att ni ska känna er stärkta i er yrkesroll och tillsammans får en starkare röst på skolan.

Samtidigt som de estetiska ämnena har sin egna givna roll är vi medvetna om att många lärare inte vill tala om en uppdelning mellan dem längre. Man vill hellre samarbeta för att uppfylla läroplanen och även musik, dans, drama, bild, slöjd och teater är naturligtvis teoretiska. Skolan är mer komplex än att dela in ämnen i fack, alla ska vara kreativa och ha vissa så kallade estetiska inslag.

Även om Uttryck främst är en tidning för lärare i estetiska ämnen (jo, för enkelhetens skull väljer vi att kalla dem för estetiska ämnen), kommer tidningen inspirera och skildra alla de gränsöverskridande samarbeten som sker mellan bild och svenska, historia och musik, slöjd och matte, dans och fysik, drama och geografi. Eller varför inte mellan bild, musik, slöjd och historia? Och apropå teori – vi kommer naturligtvis att fortsätta bevaka forskningen inom dessa ämnen. Det ser vi nog rentav som en av hörnpelarna i vårt tidningsbygge.

Vi har fört diskussioner kring den nya tidningen tillsammans med Lärarförbundets ämnesråd i respektive ämne och skolformsnämnden musik- och kulturskola. Och vi har frågat ”vanliga lärare” och lärarutbildare vad de förväntar sig av Uttryck. Därför skapar vi en helt ny tidning. Vi ska tillsammans med er läsare lyfta blicken, se vilken ställning de estetiska ämnena har i andra länder, möta kollegor både utomlands och nästgårds. Vi kommer att skriva om gamla frågor med nya vinklar som kommer att få dig att fundera och agera. Vi tycker att det ska bli spännande. Vi vill inspirera, besvära och ställa nya frågor.

För att vi ska kunna göra det, måste du höra av dig. Vi är beroende av dina åsikter, tankar, funderingar och frågor. Klaga på oss eller beröm oss, skicka en hälsning. Du får tag i oss via e-post, telefon eller Facebook. Ha nu en riktigt skön och avkopplande sommar.

Vi ses i september med ett helt nytt uttryck!

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com