Värnande om salamandrar ändrar känslor för naturen naturen

Aktuellt1 204 stora och 3 715 mindre salamandrar har, sedan 2008, räddats av mellanstadieelever i Olovslundsskolan i Bromma.

av Karin Björkman
26 okt 2018
Varsam vän.
Foto: Istock

Skolan deltar i Sala­manderprojektet som har som syfte att rädda djuren och att lära elever om arbetet med att bevara djur och natur.

I närheten av skolan finns en damm som är en av Stockholms viktigaste avelsplatser för de två arterna. Problemet är att salamandrarna, under sin vandring på våren, trillar ner i en tom betongpool som ligger bredvid dammen. Så varje lunch under parningstiden söker en grupp elever igenom lövhögar i bassängen och släpper, efter att ha dokumenterat art och kön, ut dem i dammen.

– Tack vare barnens insats kan den lokala salamanderpopulationen förbli stabil i en tid då urbaniseringen utgör ett hot mot urbana amfibier, säger Stephan Barthel som är miljöforskare vid Högskolan i Gävle och som har följt projektet.