Läs senare

Viktigt på riktigt

Min dag på jobbetMadeleine Lidberg, lärare i hem- och konsumentkunskap och idrott på Västervångskolan i Ystad, berättar om sitt besök på SETT-mässan.

24 maj 2019
Kollegorna Paula Stråhed, Madeleine Lidberg, Jenny Norberg Randower.
Foto: Madeleine Lidberg

9.30

Flyger från Malmö till Stockholm och tar en taxi till Kistamässan. Checkar in på Scandic Victoria Tower och går till mässan och äter frukost.

11.00

Jag och min kollega Jenny Norberg Randower, studie-och yrkesvägledare, ska föreläsa och nu börjar vi bli nervösa. Vi går igenom vad vi ska säga en sista gång och konstaterar att vi måste ta den här utmaningen för vad den är.

13.00

Salongen är fullsatt och nu är det dags. Titeln på vår föreläsning är ”Viktigt på riktigt. Ett motivationshöjande arbetssätt” och handlar om hur vi lärare kan inspirera eleverna så att de ser vilken nytta de har av skolämnena, i arbetslivet och i vardagslivet. En vanlig elevfråga är ju ”varför ska vi lära oss det här?” Och det måste vi lärare hjälpa dem att förstå.

Känslan är snarare: Vad var det som hände?

13.20

Många skrattar när vi visar filmklipp med kommentarer från våra elever, kopplat till ämnet: I en av dem berättar en pojke för en klasskamrat att han vill bli polis, och den andra svarar ”jamen då är det ju jättebra att kunna språk, ifall det kommer en spansk tjuv.” Sedan fortsätter vi att berätta om hur våra elever har fått träffa privatekonomer, studera olika företags matematiska vardag och meka med cyklar på slöjden, exempelvis.

Från Maria Glawes föreläsning, om förvaltningsövergripande utvecklingsarbete. Foto: Madeleine Lidberg
Jenny Norberg Randower och Madeleine Lidberg berättar om olika typer av motivation som är viktiga för att elever ska se kopplingen mellan skola och verklighet. Foto: Madeleine Lidberg
Foto: Madeleine Lidberg

15.00

Vi känner oss helt slut och går direkt till hotellet och tar en fika och frågar oss om det gick bra eller dåligt, och inser att vi inte vet. Känslan är snarare: Vad var det som hände?

18.00

Jag och mina kollegor går på mässans kvällsmingel, After SETT, och blir bjudna på en drink och en wrap.

Bäst under dagen? 

Att vi faktiskt vågade. Och drinken på kvällen. Dagen efter var jag på en föreläsning som handlade om liknande frågor som våra och det var en väldigt härlig inspirationskälla.

Sämst under dagen?

Det var väldigt turbulent när vi landande med flygplanet. Det blåste och snöade och vi höll på att flyga i väg när vi gick mellan hotellet och mässan. Det var en rätt stressig dag och den enda mat jag hann få i mig var mackor.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com