Läs senare

Viktigt på riktigt

04 dec 2015

Illustration: Michel DucourneauTitt som tätt poppar den upp,­ diskussionen om att kultur visserligen är trevligt men ändå inte helt nödvändigt. I själva verket är det ju precis tvärt om.

Jag var nyligen i Krakow och besökte Oscar Schindlers museum. Utställningarna handlar om vad som hände i staden före och under andra världskriget. Den handlar också om den tyske affärsmannen Schindler som räddade livet på över tusen judar genom att ge dem arbete i sin fabrik, skriva upp dem på sin lista – precis som i filmen av Spielberg.

Det sista rummet man går igenom i museet är en installation som heter »Room of choices«. Det är ett fantastiskt vackert och hemskt rum.

Väggarna som omsluter besökarna är täckta av citat, från människor som trotsade riskerna för egen del och gav dödsdömda en fristad. Och det är citat från människor som inte gjorde det. Konstverket vill få oss att förstå att vi alltid har ett val.

Hur mycket skulle jag själv ha vågat om jag levt i Krakow när förföljelserna härjade? Hur väljer jag i dag? För det som hände i Polen då, pågår ju i världen nu också. Människor flyr, fördrivs och dödas på grund av att de är annorlunda.

Jag tänker att det var det där sista rummet under det långa museibesöket som verkligen fick mig att reflektera och förstå på allvar. Så viktig är konsten!

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com